Voor ouders

Ouders zijn ervaringsdeskundigen. Zij weten als geen ander wat hun kind aan gedrag laat zien. Ouders hebben geleerd om creatief te zijn. Een voorbeeld: “Als we boodschappen gaan doen vertel ik eerst dat we maar 2 winkels in gaan!” In onze maatschappij gaan dingen regelmatig anders dan gepland. En daar houden mensen met autisme niet van.

Wij vullen de deskundigheid van de ouders en organisaties aan met onze expertise op het gebied van autisme!

Medewerkers van Het Maashuis helpen graag ouders en begeleiders om mensen met autisme op een goede manier door hun leven te leiden. Vaak is dit voor hen een groot doolhof. Door de kennis, ervaring en het uitgebreide netwerk helpt Het Maashuis je de juiste weg te vinden.

Voorbeelden van diensten die wij kunnen bieden omtrent een specifieke hulpvraag voor je kind:

 • Wat is er aan de hand? Samen zoeken we naar antwoorden op uw vragen.
 • Je wilt mogelijkheden aangereikt krijgen om op de juiste manier om te kunnen gaan met de problemen waar je tegenaan loopt.
 • Waarom dit specifieke gedrag? Zoals: 
  - Hij staat zo vaak alleen.
  - Hij doet precies wat hij zelf wilt.
  - Hij wordt boos als hij zijn ”zin” niet krijgt.
  Wat betekent dit en hoe moet (kan) ik daarmee omgaan. Bijvoorbeeld door middel van Video Interactie Begeleiding krijg je een beeld van wat er gebeurt, gekoppeld aan de theorie. Je leert situaties beter (her)kennen en waarom er iets gebeurt op welk moment. Samen bespreken we dan hoe je het beste kunt reageren op de signalen.
 • Je wilt graag dat de omgeving of familie ook weet hoe jouw kind zich kan voelen en hoe hij of zij geholpen kan worden. Medewerkers van Het Maashuis kunnen een voorlichting geven, gewoon bij jou thuis, gericht op jullie situatie.
 • Jouw kind heeft autisme, maar wat nu? Hoe moet het verder op school, je hoort over ambulante hulp, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs, etc. Medewerkers van Het Maashuis kunnen jullie hierin ondersteunen.
 • Op school gaat het niet goed. Je voelt wat je kind nodig heeft, maar je vindt geen respons op school. Of de school wil zelf graag handvatten. Het Maashuis kan hierin begeleiden en ondersteunen.

Het Maashuis


Autismevriendelijke gemeente

Apeldoorn is de meest autismevriendelijke gemeente van Nederland! Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Autisme Register (NAR) dat al 10 jaar onderzoek doet naar autisme. Wethouder Anja Prins van de gemeente Apeldoorn heeft 11 april jl. hiervoor de award in ontvangst genomen. Hierbij was een mooie groep mensen uit Apeldoorn aanwezig; mensen met autisme, naasten en professionals.Ouders beoordelen ons met een 8.8 !Prikkelarm borrelen

Iedere laatste donderdag van de maand kun je bij StationRoyaal in Apeldoorn laagdrempelig en prikkelarm borrelen. Vind je uitgaan lastig, ben je op zoek naar contact en gezelschap? UIT1830 is er voor alle jongeren tussen de 18 en 30 jaar die om welke reden ook gewoon wat willen drinken in de stad, maar voor wie dit niet zo vanzelfsprekend is. 

https://stationroyaal.nl


Bijeenkomsten en webinars

Op de website van Balans vind je informatie over diverse interessante bijeenkomsten en webinars. 

Tickets zijn te bestellen via:

http://www.balansdigitaal.nl/agenda


Online wegwijzers voor autisme

De website http://www.autismeapeldoorn.nl  biedt een actueel overzicht van diensten, aanbod en activiteiten in Apeldoorn en omgeving. Er is onder meer informatie te vinden over wonen, begeleiding, vrije tijd, belangenverenigingen, onderwijs, werk en dagbesteding.

Ook op de website van het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG) vind je een overzicht van meer dan 140 organisaties die zich aangesloten hebben, waaronder ervaringsdeskundigen, belangenverenigingen, onderwijs, MEE, GGZ, CJG, welzijnswerk, arbeid, ambulante begeleiding, vrije tijd en sport.

http://www.autismegelderland.nl


IJzerweg 53, 7335 DH Apeldoorn, Telefoon 055 - 301 42 28, info@maashuis.nl