Juni 2023

Eerste hulp bij ASS: ‘Wanneer doe ik het goed?’


Dit was de vraag die een moeder van de week aan Nicole stelde. Het is een vraag die regelmatig terugkeert. Als je kind een label krijgt, veroorzaakt dat vaak angst dat het niet goed zal gaan met je kind. Maar is dat wel terecht?


Nicole Coppens, grondlegger en directeur van Het Maashuis in Apeldoorn, is deskundige op het gebied van autisme. In dit blog deelt ze haar kennis met ouders en verzorgers.

 
‘Je doet het niet altijd goed. Geen enkele ouder gaat foutloos door het leven. Je doet je best en dat is genoeg. Het is niet eenvoudig om te weten waar je goed aan doet; wanneer hoort iets bij het autisme en wanneer niet? Het kan frustrerend zijn dat je je eigen kind niet goed begrijpt. Wanneer moet je het gedrag accepteren en wanneer niet? Moet ik hem leren fietsen of moet ik dat juist laten? En zo nog duizend voorbeelden. Komt bij: zien dat je kind worstelt met zijn of haar autisme is pijnlijk; sommige dingen kun je niet oplossen en dat kan ontzettend pijnlijk zijn. Maar het is geen reden om te denken dat het niet goed komt met je kind.


Angst relativeren

Ik zeg altijd tegen ouders: je kind wordt opgevoed met jouw normen en waarden, welk label je er ook op plakt. Misschien is er de angst dat je kind een meeloper wordt, foute dingen gaat doen, geronseld wordt om drugskoerier te worden bijvoorbeeld. Als er geen verkeerd gedrag in het karakter zit en kinderen en jongeren worden opgevoed in de sfeer van betrokken ouders, dan is er geen reden om extra bezorgd te zijn. Een label is geen reden om je meer zorgen te maken. Ik proef dit bij heel veel ouders. Ik snap het, maar het is goed om die angst te relativeren. Ik spreek uit ervaring als ik zeg: het komt goed.


Gewone dingen

Soms denk ik dat we in deze maatschappij kwijt zijn waar het nou eigenlijk echt om gaat: de gewone dingen. Vraag je dus af: wat is belangrijk? Wat heeft mijn kind nodig en wat niet per se? Ik zeg hier in Het Maashuis regelmatig iets als: wat zie je er leuk uit. Daar bloeien kinderen en jongeren van op. En ik meen het allemaal. Nicole, zeggen ze dan, jij bent altijd zo vrolijk. Nou, dat ben ik helemaal niet altijd, maar ik ben ge´nteresseerd, ik probeer ze allemaal te zÝen en daardoor lijk ik in hun ogen altijd vrolijk.

 

Ontlabelen

Het label slaat niet alleen een deuk in het vertrouwen van ouders, maar ook in dat van het kind. Daarom wil ik het op een bepaalde manier ook weer ‘ontlabelen’. Begrijp me niet verkeerd: het is goed om oog te hebben voor wat autisme inhoudt, kennis met elkaar te delen, maar ook dat vertrouwen te herstellen en te leren dat zowel ouders als kinderen valkuilen Ún kwaliteiten hebben. De kunst is te leren begrijpen wat voor jou werkt. En dat gaat bij iedereen met vallen en opstaan. Fouten maken hoort erbij.


Allemaal flauwekul

Alle begrip voor zorgen, het maakt je een betrokken ouder. Maar kinderen voelen je kramp, je onzekerheid. Kijk naar je kind, luister naar je kind, maar kijk en luister dus ook naar jezelf. Maak je je zorgen? Wat is je angst? Sta stil bij wat je bezighoudt. Praat erover, stel je vragen, ook aan je kind. In de meeste gevallen is je angst ongegrond. En dan de omgeving… Er wordt volop geoordeeld: ik zou hem geen cola geven, ik zou haar eerder naar bed sturen. En: waarom hoeft hij niet naar school, dat is gewoon verwennerij; ik zou er niet aan toegeven. Al die oordelen van de buitenwereld maken onzeker. Als je je je intu´tie volgt – heel belangrijk – en om iets specifieks vraagt, ben je dan een te gevoelige ouder? Al die woorden: te gevoelig, overbezorgd, overdreven… Ik hoor dit heel veel. Iedereen vindt er wat van. Waarom moet dat zo vraag ik me dan af.


Voor wie?

De maatschappij werkt in hokjes: je neemt geen knuffel mee naar school, punt. Hoezo niet? Mijn advies is: probeer er geen groot onderwerp van te maken, doe het gewoon; probeer te doen wat je denkt dat goed is. Laat ze maar praten. Ik weet het; het is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar: laat je niet onzeker maken, vertrouw op je eigen oordeel. Wanneer doe je het goed? Stel jezelf dan ook de vraag: voor wie? Focus op jezelf en je kind. Als ouder weet je wat goed is voor je kind. En daar gaat het om.

 
Niemand past in ÚÚn vakje. Er zijn in het Maashuis geen vakjes, we laten ons hier leiden door wie jij bent en wat jij nodig hebt. We doen heus niet alles goed en we kunnen niet altijd bieden wat nodig is. Dan verwijzen we door of we verbinden zo nodig met andere partijen. Niemand is standaard, niemand is een label; je bent gewoon een mens. Eigenlijk is het allemaal zo simpel. Maak het maar eenvoudiger.

 
Nicole

Het Maashuis


Autismevriendelijke gemeente

Apeldoorn is de meest autismevriendelijke gemeente van Nederland! Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Autisme Register (NAR) dat al 10 jaar onderzoek doet naar autisme. Wethouder Anja Prins van de gemeente Apeldoorn heeft 11 april jl. hiervoor de award in ontvangst genomen. Hierbij was een mooie groep mensen uit Apeldoorn aanwezig; mensen met autisme, naasten en professionals.Ouders beoordelen ons met een 8.8 !Prikkelarm borrelen

Iedere laatste donderdag van de maand kun je bij StationRoyaal in Apeldoorn laagdrempelig en prikkelarm borrelen. Vind je uitgaan lastig, ben je op zoek naar contact en gezelschap? UIT1830 is er voor alle jongeren tussen de 18 en 30 jaar die om welke reden ook gewoon wat willen drinken in de stad, maar voor wie dit niet zo vanzelfsprekend is. 

https://stationroyaal.nl


Bijeenkomsten en webinars

Op de website van Balans vind je informatie over diverse interessante bijeenkomsten en webinars. 

Tickets zijn te bestellen via:

http://www.balansdigitaal.nl/agenda


Online wegwijzers voor autisme

De website http://www.autismeapeldoorn.nl  biedt een actueel overzicht van diensten, aanbod en activiteiten in Apeldoorn en omgeving. Er is onder meer informatie te vinden over wonen, begeleiding, vrije tijd, belangenverenigingen, onderwijs, werk en dagbesteding.

Ook op de website van het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG) vind je een overzicht van meer dan 140 organisaties die zich aangesloten hebben, waaronder ervaringsdeskundigen, belangenverenigingen, onderwijs, MEE, GGZ, CJG, welzijnswerk, arbeid, ambulante begeleiding, vrije tijd en sport.

http://www.autismegelderland.nl


IJzerweg 53, 7335 DH Apeldoorn, Telefoon 055 - 301 42 28, info@maashuis.nl