Juni 2023
Nicole Coppens, grondlegger en directeur van Het Maashuis in Apeldoorn, is deskundige op het gebied van autisme. In dit blog deelt ze haar kennis met ouders en verzorgers.
‘Je doet het niet altijd goed. Geen enkele ouder gaat foutloos door het leven. Je doet je best en dat is genoeg. Het is niet eenvoudig om te weten waar je goed aan doet; wanneer hoort iets bij het autisme en wanneer niet? Het kan frustrerend zijn dat je je eigen kind niet goed begrijpt. Wanneer moet je het gedrag accepteren en wanneer niet? Moet ik hem leren fietsen of moet ik dat juist laten? En zo nog duizend voorbeelden. Komt bij: zien dat je kind worstelt met zijn of haar autisme is pijnlijk; sommige dingen kun je niet oplossen en dat kan ontzettend pijnlijk zijn. Maar het is geen reden om te denken dat het niet goed komt met je kind.
Ik zeg altijd tegen ouders: je kind wordt opgevoed met jouw normen en waarden, welk label je er ook op plakt. Misschien is er de angst dat je kind een meeloper wordt, foute dingen gaat doen, geronseld wordt om drugskoerier te worden bijvoorbeeld. Als er geen verkeerd gedrag in het karakter zit en kinderen en jongeren worden opgevoed in de sfeer van betrokken ouders, dan is er geen reden om extra bezorgd te zijn. Een label is geen reden om je meer zorgen te maken. Ik proef dit bij heel veel ouders. Ik snap het, maar het is goed om die angst te relativeren. Ik spreek uit ervaring als ik zeg: het komt goed.
Niemand past in één vakje. Er zijn in het Maashuis geen vakjes, we laten ons hier leiden door wie jij bent en wat jij nodig hebt. We doen heus niet alles goed en we kunnen niet altijd bieden wat nodig is. Dan verwijzen we door of we verbinden zo nodig met andere partijen. Niemand is standaard, niemand is een label; je bent gewoon een mens. Eigenlijk is het allemaal zo simpel. Maak het maar eenvoudiger.
Nicole
Apeldoorn is de meest autismevriendelijke gemeente van Nederland! Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Autisme Register (NAR) dat al 10 jaar onderzoek doet naar autisme. Wethouder Anja Prins van de gemeente Apeldoorn heeft 11 april jl. hiervoor de award in ontvangst genomen. Hierbij was een mooie groep mensen uit Apeldoorn aanwezig; mensen met autisme, naasten en professionals.
Iedere laatste donderdag van de maand kun je bij StationRoyaal in Apeldoorn laagdrempelig en prikkelarm borrelen. Vind je uitgaan lastig, ben je op zoek naar contact en gezelschap? UIT1830 is er voor alle jongeren tussen de 18 en 30 jaar die om welke reden ook gewoon wat willen drinken in de stad, maar voor wie dit niet zo vanzelfsprekend is.
Op de website van Balans vind je informatie over diverse interessante bijeenkomsten en webinars.
Tickets zijn te bestellen via:
http://www.balansdigitaal.nl/agenda
De website http://www.autismeapeldoorn.nl biedt een actueel overzicht van diensten, aanbod en activiteiten in Apeldoorn en omgeving. Er is onder meer informatie te vinden over wonen, begeleiding, vrije tijd, belangenverenigingen, onderwijs, werk en dagbesteding.
Ook op de website van het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG) vind je een overzicht van meer dan 140 organisaties die zich aangesloten hebben, waaronder ervaringsdeskundigen, belangenverenigingen, onderwijs, MEE, GGZ, CJG, welzijnswerk, arbeid, ambulante begeleiding, vrije tijd en sport.
http://www.autismegelderland.nl
IJzerweg 53, 7335 DH Apeldoorn, Telefoon 055 - 301 42 28, info@maashuis.nl