Over autisme

Er zijn al veel boeken geschreven over autisme en er komen steeds meer handleidingen: hoe om te gaan met...

Stel je voor dat je blind bent en een nieuwe ruimte binnen stapt. Wat is het dan fijn als iemand je heeft uitgelegd waar de stoelen en tafels staan en dat je weet waar je kunt zitten. Het lijkt alsof je niet blind bent! Je voelt je volwaardig en hoeft aan niemand iets te vragen! Alles verandert op het moment dat de stoelen en tafels zonder overleg verplaatst zijn. Op dat moment word je geconfronteerd met je blindheid!


Stel je voor dat je autisme hebt en je vindt het erg moeilijk om de wereld te begrijpen. Je hebt moeite met de communicatie, ook non-verbaal. Mensen spreken 80% non-verbaal! Je kunt je niet goed inleven in de ander, plannen en organiseren is moeilijk en je bent van de details. Je mist het overzicht. Wat is het dan fijn als mensen niet oordelen en graag van je willen weten hoe ze je kunnen helpen om je veilig te voelen in deze maatschappij. Als ze zorgen voor de randvoorwaarden, je de structuur bieden die jij nodig hebt, de taal spreken die je wl begrijpt en je een rustplek bieden als je hoofd boordevol prikkels zit. Je voelt je volwaardig en hoeft aan niemand iets te vragen!

Het Maashuis


Autismevriendelijke gemeente

Apeldoorn is de meest autismevriendelijke gemeente van Nederland! Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Autisme Register (NAR) dat al 10 jaar onderzoek doet naar autisme. Wethouder Anja Prins van de gemeente Apeldoorn heeft 11 april jl. hiervoor de award in ontvangst genomen. Hierbij was een mooie groep mensen uit Apeldoorn aanwezig; mensen met autisme, naasten en professionals.Ouders beoordelen ons met een 8.8 !Prikkelarm borrelen

Iedere laatste donderdag van de maand kun je bij StationRoyaal in Apeldoorn laagdrempelig en prikkelarm borrelen. Vind je uitgaan lastig, ben je op zoek naar contact en gezelschap? UIT1830 is er voor alle jongeren tussen de 18 en 30 jaar die om welke reden ook gewoon wat willen drinken in de stad, maar voor wie dit niet zo vanzelfsprekend is. 

https://stationroyaal.nl


Bijeenkomsten en webinars

Op de website van Balans vind je informatie over diverse interessante bijeenkomsten en webinars. 

Tickets zijn te bestellen via:

http://www.balansdigitaal.nl/agenda


Online wegwijzers voor autisme

De website http://www.autismeapeldoorn.nl  biedt een actueel overzicht van diensten, aanbod en activiteiten in Apeldoorn en omgeving. Er is onder meer informatie te vinden over wonen, begeleiding, vrije tijd, belangenverenigingen, onderwijs, werk en dagbesteding.

Ook op de website van het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG) vind je een overzicht van meer dan 140 organisaties die zich aangesloten hebben, waaronder ervaringsdeskundigen, belangenverenigingen, onderwijs, MEE, GGZ, CJG, welzijnswerk, arbeid, ambulante begeleiding, vrije tijd en sport.

http://www.autismegelderland.nl


IJzerweg 53, 7335 DH Apeldoorn, Telefoon 055 - 301 42 28, info@maashuis.nl