Voor ouders

Ouders zijn ervaringsdeskundigen. Zij weten als geen ander wat hun kind aan gedrag laat zien. Ouders hebben geleerd om creatief te zijn. Een voorbeeld: “Als we boodschappen gaan doen vertel ik eerst dat we maar 2 winkels in gaan!” In onze maatschappij gaan dingen regelmatig anders dan gepland. En daar houden mensen met autisme niet van.

Wij vullen de deskundigheid van de ouders en organisaties aan met onze expertise op het gebied van autisme!

Medewerkers van Het Maashuis helpen graag ouders en begeleiders om mensen met autisme op een goede manier door hun leven te leiden. Vaak is dit voor hen een groot doolhof. Door de kennis, ervaring en het uitgebreide netwerk helpt Het Maashuis je de juiste weg te vinden.

Voorbeelden van diensten die wij kunnen bieden omtrent een specifieke hulpvraag voor je kind:

 • Wat is er aan de hand? Samen zoeken we naar antwoorden op uw vragen.
 • Je wilt mogelijkheden aangereikt krijgen om op de juiste manier om te kunnen gaan met de problemen waar je tegenaan loopt.
 • Waarom dit specifieke gedrag? Zoals: 
  - Hij staat zo vaak alleen.
  - Hij doet precies wat hij zelf wilt.
  - Hij wordt boos als hij zijn ”zin” niet krijgt.
  Wat betekent dit en hoe moet (kan) ik daarmee omgaan. Bijvoorbeeld door middel van Video Interactie Begeleiding krijg je een beeld van wat er gebeurt, gekoppeld aan de theorie. Je leert situaties beter (her)kennen en waarom er iets gebeurt op welk moment. Samen bespreken we dan hoe je het beste kunt reageren op de signalen.
 • Je wilt graag dat de omgeving of familie ook weet hoe jouw kind zich kan voelen en hoe hij of zij geholpen kan worden. Medewerkers van Het Maashuis kunnen een voorlichting geven, gewoon bij jou thuis, gericht op jullie situatie.
 • Jouw kind heeft autisme, maar wat nu? Hoe moet het verder op school, je hoort over ambulante hulp, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs, etc. Medewerkers van Het Maashuis kunnen jullie hierin ondersteunen.
 • Op school gaat het niet goed. Je voelt wat je kind nodig heeft, maar je vindt geen respons op school. Of de school wil zelf graag handvatten. Het Maashuis kan hierin begeleiden en ondersteunen.

Het Maashuis


Corona-maatregelen

Ook in deze tijd is Het Maashuis open.

Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM.

Als wij iets kunnen betekenen, horen we het graag!


Informeren/begeleiden rondom corona

De NVA heeft een wegwijzer over Autisme en Corona uitgebracht, waar in één overzicht links en tips vermeld staan:

/maashuis/download/common/nva-wegwijzer-autisme-corona.pdf


Nederlandse serie over autisme

Hoe ga je als ouder om met een kind dat autisme heeft? Daarover gaat de nieuwe serie van de EO, die vanaf maandag 21 september om 21.35 uur is te zien op NPO 1.

De nieuwe dramaserie "Het A-woord" vertelt het verhaal van een gezin waar het jongste kind, Sam, autisme heeft. Samen proberen ze als gezin om te gaan met Sams beperking. Ook proberen ze er alles aan te doen om het "A-woord" te vermijden. Lies Visschedijk (bekend geworden door haar rol als Soof) speelt een van de hoofdrollen.


Autismekwartet

Op zoek naar een manier hoe je autisme kunt uitleggen en bespreekbaar maken naar familie, vrienden, leerkrachten ontwikkelde Maartje de Vries van PerspectiviA een kwartet, speciaal voor jonge meiden en vrouwen met autisme. Het is bedoeld om op een speelse manier met elkaar te praten over autisme en om van elkaar te leren en elkaar beter te leren kennen.

Dit kwartet kan gespeeld worden door gezinnen, families, vriendinnen, maar ook met leerkrachten, IB'ers, coaches, begeleiders, mentoren. Vanaf 8 jaar.

www.perspectiviacoaching.nl


Online wegwijzer voor autisme

Op initiatief van de gemeente Apeldoorn en het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG) is de sociale kaart www.autismeapeldoorn.nl online gegaan. De website biedt een actueel overzicht van diensten, aanbod en activiteiten in Apeldoorn en omgeving. Er is onder meer informatie te vinden over wonen, begeleiding, vrije tijd, belangenverenigingen, onderwijs, werk en dagbesteding.

IJzerweg 53, 7335 DH Apeldoorn, Telefoon 055 - 301 42 28, info@maashuis.nl