Over autisme

Er zijn al veel boeken geschreven over autisme en er komen steeds meer handleidingen: hoe om te gaan met...

Stel je voor dat je blind bent en een nieuwe ruimte binnen stapt. Wat is het dan fijn als iemand je heeft uitgelegd waar de stoelen en tafels staan en dat je weet waar je kunt zitten. Het lijkt alsof je niet blind bent! Je voelt je volwaardig en hoeft aan niemand iets te vragen! Alles verandert op het moment dat de stoelen en tafels zonder overleg verplaatst zijn. Op dat moment word je geconfronteerd met je blindheid!


Stel je voor dat je autisme hebt en je vindt het erg moeilijk om de wereld te begrijpen. Je hebt moeite met de communicatie, ook non-verbaal. Mensen spreken 80% non-verbaal! Je kunt je niet goed inleven in de ander, plannen en organiseren is moeilijk en je bent van de details. Je mist het overzicht. Wat is het dan fijn als mensen niet oordelen en graag van je willen weten hoe ze je kunnen helpen om je veilig te voelen in deze maatschappij. Als ze zorgen voor de randvoorwaarden, je de structuur bieden die jij nodig hebt, de taal spreken die je wl begrijpt en je een rustplek bieden als je hoofd boordevol prikkels zit. Je voelt je volwaardig en hoeft aan niemand iets te vragen!

Het Maashuis


Corona-maatregelen

Ook in deze tijd is Het Maashuis open.

Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM.

Als wij iets kunnen betekenen, horen we het graag!


Informeren/begeleiden rondom corona

De NVA heeft een wegwijzer over Autisme en Corona uitgebracht, waar in n overzicht links en tips vermeld staan:

/maashuis/download/common/nva-wegwijzer-autisme-corona.pdf


Lifehacks voor meiden met autisme

Eind november verschijnt het boek "Lifehacks voor meiden met autisme". Een eigentijds en vlot geschreven boek voor meisjes en meiden met autisme in de leeftijd van 8 tot 18 jaar. Het geeft informatie, tips en oefeningen voor allerlei thema's waar deze meisjes in hun (dagelijks) leven tegenaan kunnen lopen, zoals samenwerken, huiswerk maken, roddelen, keuzestress, puberteit, kleding, make-up, verliefdheid en seksualiteit.

www.swpbook.com/boeken/20/help-en-doeboeken-vanaf-12-jaar/2255/lifehacks-voor-meiden-met-autisme


Autismekwartet

Op zoek naar een manier hoe je autisme kunt uitleggen en bespreekbaar maken naar familie, vrienden, leerkrachten ontwikkelde Maartje de Vries van PerspectiviA een kwartet, speciaal voor jonge meiden en vrouwen met autisme. Het is bedoeld om op een speelse manier met elkaar te praten over autisme en om van elkaar te leren en elkaar beter te leren kennen.

Dit kwartet kan gespeeld worden door gezinnen, families, vriendinnen, maar ook met leerkrachten, IB'ers, coaches, begeleiders, mentoren. Vanaf 8 jaar.

www.perspectiviacoaching.nl


Online wegwijzer voor autisme

Op initiatief van de gemeente Apeldoorn en het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG) is de sociale kaart www.autismeapeldoorn.nl online gegaan. De website biedt een actueel overzicht van diensten, aanbod en activiteiten in Apeldoorn en omgeving. Er is onder meer informatie te vinden over wonen, begeleiding, vrije tijd, belangenverenigingen, onderwijs, werk en dagbesteding.

IJzerweg 53, 7335 DH Apeldoorn, Telefoon 055 - 301 42 28, info@maashuis.nl