Over autisme

Er zijn al veel boeken geschreven over autisme en er komen steeds meer handleidingen: hoe om te gaan met...

Stel je voor dat je blind bent en een nieuwe ruimte binnen stapt. Wat is het dan fijn als iemand je heeft uitgelegd waar de stoelen en tafels staan en dat je weet waar je kunt zitten. Het lijkt alsof je niet blind bent! Je voelt je volwaardig en hoeft aan niemand iets te vragen! Alles verandert op het moment dat de stoelen en tafels zonder overleg verplaatst zijn. Op dat moment word je geconfronteerd met je blindheid!


Stel je voor dat je autisme hebt en je vindt het erg moeilijk om de wereld te begrijpen. Je hebt moeite met de communicatie, ook non-verbaal. Mensen spreken 80% non-verbaal! Je kunt je niet goed inleven in de ander, plannen en organiseren is moeilijk en je bent van de details. Je mist het overzicht. Wat is het dan fijn als mensen niet oordelen en graag van je willen weten hoe ze je kunnen helpen om je veilig te voelen in deze maatschappij. Als ze zorgen voor de randvoorwaarden, je de structuur bieden die jij nodig hebt, de taal spreken die je wél begrijpt en je een rustplek bieden als je hoofd boordevol prikkels zit. Je voelt je volwaardig en hoeft aan niemand iets te vragen!

Het Maashuis


Corona-maatregelen

Ook in deze tijd is Het Maashuis open.

Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM.

Als wij iets kunnen betekenen, horen we het graag!


Informeren/begeleiden rondom corona

De NVA heeft een wegwijzer over Autisme en Corona uitgebracht, waar in één overzicht links en tips vermeld staan:

/maashuis/download/common/nva-wegwijzer-autisme-corona.pdf


10 Tips voor een autismevriendelijke (thuis-)vakantie

Tien tips voor een leuke, prikkelvriendelijke (thuis)vakantie als je kind autisme heeft. Met het hele gezin op stap, dat klinkt heel leuk. Maar als jullie gezamenlijke familie-uitjes steevast uitlopen op een drama, ga dan gewoon alleen met je kind op stap.

Zie voor de tips de website van het NVA:

www.autisme.nl/2020/07/06/tien-tips-voor-een-autismevriendelijke-thuis-vakantie/


Autismecafé

Voor 2020 zijn de volgende thema-avonden bekend:

16 september - Vriendschappen en relaties

18 november - Autisme en seksualiteit

Meer informatie vind je op www.cafetisme.nl en de facebookpagina van CaféTisme.


Online wegwijzer voor autisme

Op initiatief van de gemeente Apeldoorn en het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG) is de sociale kaart www.autismeapeldoorn.nl online gegaan. De website biedt een actueel overzicht van diensten, aanbod en activiteiten in Apeldoorn en omgeving. Er is onder meer informatie te vinden over wonen, begeleiding, vrije tijd, belangenverenigingen, onderwijs, werk en dagbesteding.

IJzerweg 53, 7335 DH Apeldoorn, Telefoon 055 - 301 42 28, info@maashuis.nl